Beste ,
In deze nieuwsbrief blikken we kort terug op de CollectieveKracht-Me(e)ting op 16 juni j.l. in Eindhoven en kijken we alvast vooruit naar de volgende CollectieveKracht-Me(e)ting in januari, die in het teken zal staan van de financiering van burgercollectieven. Verder in deze nieuwsbrief: informatie over de op 16 juni gelanceerde CollectieveKracht Podcast en de aankondiging van een Webinar over wonen en zorg voor ouderen, in samenwerking met de Haagse Hogeschool.
Terugblik: CollectieveKracht-Me(e)ting 16 juni
Nieuw: de CollectieveKracht Podcast
Op de agenda: Webinar 'Wonen en zorg voor ouderen'
Op de agenda: CollectieveKracht-Me(e)ting 25 januari
Hartelijke groet,
Het CollectieveKracht-team
www.collectievekracht.eu
Terugblik: CollectieveKracht-Me(e)ting 16 juni
Wij kijken terug op een geslaagde CollectieveKracht-meeting 'Burgercollectieven en overheid, genoeg geëxperimenteerd?!' in samenwerking met Europe Direct Eindhoven en DuurzaamDoor, op 16 juni j.l. Niet alleen waren er ondanks het warme weer circa 250 geïnteresseerden aanwezig, ook kwam er bij veel verschillende sessies echt een dialoog tussen diverse partijen tot stand.
Via sociale media kregen we verschillende reacties binnen.
Universitair docent Karin Geuijen Bestuurs- en Organisatiewetenschap (Universiteit Utrecht) herinnerde ons in haar lezing aan de botsing tussen enerzijds de logica van de overheid die uitgangspunten heeft als rechtmatigheid, rechtsgelijkheid, en voorspelbaarheid, die ons beschermen tegen willekeur, en anderzijds de logica van burgerinititatieven die uitgaan van onderling vertrouwen en maatwerk. Door deze botsende logica’s is samenwerking tussen overheid en burgerinitiatieven soms moeizaam. Gelukkig zien we de laatste jaren bij de overheid een beweging naar meer opgavegericht en waardegedreven werken, waarvan maatwerk een onderdeel is. Na afloop benadrukte Geuijen nog eens: "Deze botsing tussen enerzijds de wens tot maatwerk voor elkaar en anderzijds de angst voor willekeur en voor gebrek aan representativiteit, kan overbrugd worden door zogenaamde 'boundary spanners': mensen die met één been in de overheid staan en met het andere in - of dichtbij - burgerinitiatieven." Een aantal van deze ondernemende lokale ambtenaren hebben zich al verenigd in het Overheidslab van CollectieveKracht.
Ook Arie Lengkeek (commongrounds) gaf aan dat hij het tijdens de bijeenkomst wel te doen had met "de dappere representanten vanuit de (rijks)overheid die aanwezig waren en handenwringend moesten vertellen dat het allemaal niet makkelijk is. Elk in hun eigen domein proberen ze het beste te maken van de aansluiting tussen een overheid die 'bedraad is' op individuen óf bedrijven. Omdat de opgave zo fundamenteel is, moet je iedere keer een 'shortcut' maken, of een passtukje."
Lidwien van de Ven, projectleider en projectmananager Healthcare en actief in verschillende burgercollectieven, was ook in Eindhoven en schreef "Dé oplossing heb ik niet gehoord, succesvolle voorbeelden wel! De onontkoombaarheid en het belang van de zogenaamde 3e weg is weer duidelijk. Ook het enthousiasme van de gevestigde partijen: banken, ministerie, gemeenten die hier aanwezig waren ondersteunen dit."
Nieuw: de CollectieveKracht Podcast
Op initiatief van DuurzaamDoor ontwikkelde CollectieveKracht een serie podcasts over de relatie tussen burgercollectieven en de overheid. In iedere aflevering ontvangt Ton Duffhues een andere gast uit de wereld van burgercollectieven en overheden om over dit onderwerp te praten.
Om de serie af te trappen is Theo Leupen uitgenodigd. Theo is programmamanager bij DuurzaamDoor, een multistakeholder kennis- en leerprogramma van overheden en maatschappelijke organisaties. Hij gaat in op het belang van de podcast en brengt samen met Ton Duffhues het verbindende verhaal naar voren.
In de eerste aflevering schuift Ben van Essen aan. Ben heeft erg uiteenlopende ervaringen gecombineerd. Hij studeerde sociologie aan de Radboud Universiteit en is vervolgens als raadslid en wethouder aan de slag gegaan. Sindsdien is Ben op lokaal, provinciaal en nationaal niveau betrokken geraakt én gebleven bij diverse burgercollectieven.
Iedere maand lanceren we een nieuwe aflevering van de CollectieveKracht Podcast. Die zijn te beluisteren via Spotify en Apple Podcasts. Kijk voor meer informatie op de website van CollectieveKracht.
Op de agenda
|
Graag nodigen we je uit voor een webinar over wonen en zorg voor ouderen. Het webinar wordt georganiseerd door De Haagse Hogeschool en kennisplatform CollectieveKracht. Doel van het webinar is uitwisseling van kennis en ervaring op het gebied van samenwerking tussen zorgorganisaties, woningcorporaties, gemeenten en ouderenorganisaties bij het realiseren van nieuwe combinaties van wonen en zorg voor ouderen. Nadere informatie over de invulling van het webinar volgt na de zomer. Ga naar de agenda. |
|
De volgende CollectieveKracht-Me(e)ting staat gepland op donderdagmiddag 25 januari 2024 en zal geheel in het teken staan van de financiering van burgercollectieven. Het evenement wordt georganiseerd in samenwerking met Triodos Bank en KNHM en vindt plaats in het hoofdkantoor van de Triodos Bank op landgoed De Reehorst in Driebergen-Rijsenburg. CollectieveKracht-leden krijgen voorrang bij inschrijving. Zet de datum van 25 januari vast in de agenda en houdt verdere berichtgeving via CollectieveKracht in de gaten. Ga naar de agenda. |
|