Submenu

CollectieveKracht College - Lessen van commons in het mondiale Zuiden

Begin

27-03-2025 om 13:30

Einde

27-03-2025 om 17:45

Maximaal aantal aanmeldingen bereikt, je kunt je niet meer aanmelden.

Locatie

Campus Woudestein, Sanders-gebouw, ruimte 0.01

Welke lessen kunnen we leren van commons in het mondiale Zuiden? Kom op 27 maart naar de Erasmus Universiteit Rotterdam voor een inspirerende middag met o.a. wetenschapper Ruth Meinzen-Dick. Verwacht een boeiende keynote, presentaties van andere onderzoekers en een prikkelend panel!

Ruth Meinzen-Dick is Senior Research Fellow bij het International Food Policy Research Institute (IFPRI). Ruth is een gerenommeerde wetenschapper die zich richt op twee brede (en soms met elkaar samenhangende) gebieden: hoe instituties van invloed zijn op hoe mensen natuurlijke hulpbronnen beheren, en de rol van gender in ontwikkelingsprocessen. Ze heeft ze onder andere onderzoek gedaan commons, land- en waterbeleid, eigendomsrechten en collectieve actie. Ze heeft veldwerk gedaan in India, Nepal, Sri Lanka, Bangladesh, Tanzania, Ghana, Kenia, Oeganda en Zimbabwe.

Tijdens dit symposium, getiteld 'Aspiring Commons - (Re)discoveries and Learning Opportunities from the Global South', onderzoeken we hoe commons in het mondiale Zuiden als inspiratie kunnen dienen voor initiatieven voor collectieve actie in Europa. Het evenement omvat ook presentaties en een panelgesprek over hoe transdisciplinaire benaderingen, wederkerigheid tussen academici en mensen uit de praktijk, en innovatieve kaders problemen kunnen bijdragen aan het beheer van commons. 

Meld je aan

Dit is een Engelstalige bijeenkomst en vindt plaats op Campus Woudestein, Erasmus Universiteit Rotterdam in het Sanders-gebouw, ruimte 0.01.

Presentaties

  • Julie-Marthe Lehmann, onderzoeker en oprichter van Spaarkracht. Ze raakte geïntrigeerd door het concept van spaargroepen en deed actiegericht onderzoek naar de mogelijke effecten ervan in Nederland, wat resulteerde in haar proefschrift Balancing the social and financial side of the coin.
  • Rosalba Icaza Garza, universitair hoofddocent Global Politics, Feminisms and Decoloniality aan het International Institute of Social Studies, Erasmus Universiteit Rotterdam. Met haar presentatie duikt ze in de vraag: Can we respond to the possibility of an ethical life that is not structurally implicated with the suffering and the consumption of the life of earth and others? 
  • Fabio de Castro, hoofddocent bij CEDLA, the Faculteit van de Geesteswetenschappen, Universiteit van Amsterdam. Hij is coördinator van de masteropleiding Latijns-Amerikastudies en voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Latijns-Amerikaanse en Caribische Studies.

In het panel:

  • Ruth Meinzen-Dick.
  • Cee Marlin, adviseur en ondernemer met meer dan 20 jaar ervaring in duurzaamheid en milieuvriendelijke projecten en landbouw in het mondiale Zuiden, met speciale focus op het Caribisch gebied.
  • Diana Suhardiman, hoogleraar Natural Resource Governance, Climate and Equity bij Culturele Antropologie en Ontwikkelingssociologie, Universiteit Leiden.
  • Taslim Alade is hoofddocent bij de afdeling Business-Society Management van de Rotterdam School of Management (RSM).
  • Moderatie: Lukas Held, projectcoördinator CollectieveKracht.

Deze pagina wordt aangevuld met het programma, de panelleden, de presentatoren en andere details.

Cookie-instellingen