Burgercollectieven dragen bij aan wetenschap tijdens de CollectieveKracht Onderzoeksdag

05-09-2024

Op 5 september testten 15 vertegenwoordigers van burgercollectieven nieuwe wetenschappelijke tools en gaven ze feedback over bruikbaarheid en behoeften. Hun input helpt wetenschappers om de tools verder te verbeteren, zodat deze effectiever zijn voor burgercollectieven.

Wederkerigheid staat aan de basis van kennisplatform CollectieveKracht. Alle leden (burgercollectieven, wetenschappers, financiers, ambtenaren en netwerkorganisaties) dragen allemaal iets bij. Tijdens zo’n dag als vandaag komt dat het beste naar voren.

Wil je ook een keer bijdragen aan de wetenschap? Het eerstvolgende moment is een online inspraakgesprek over het nieuwe CollectieveKracht-lab. Meld je hier aan en deel jouw mening. Of mail collectievekracht@rsm.nl om in het vervolg als eerste een uitnodiging te ontvangen.  


Minicollege over wetenschap
De vertegenwoordigers kwamen samen op de Erasmus Universiteit van Rotterdam, waar ook het kantoor van CollectieveKracht is gevestigd. Tine De Moor, hoogleraar Sociale ondernemingen en Instituties voor Collectieve Actie aan de Rotterdam School of Management, gaf een introductie over wetenschap. Ze behandelde onder andere wat onderzoek ‘wetenschappelijk’ maakt, wat extreme citizen science is en welke rol kennisplatform CollectieveKracht hierin speelt.

Voorkeurverkenner
In het tweede deel leerden de burgercollectieven hoe het Discrete Keuze Experiment (DKE) werkt, ook wel de ‘Voorkeurverkenner’ genoemd. Met het DKE kunnen burgercollectieven de belangrijkste drijfveren voor lidmaatschap/deelname achterhalen. Dat is bijvoorbeeld waardevol voor organisaties die zeker willen zijn dat het beleid gesteund wordt door het grootste deel van de achterban. Deze tool is ontwikkeld door Fijnanda van Klingeren en Tine De Moor. Deelnemer Ton, vertegenwoordiger van Zuid Doet Samen in Apeldoorn, ziet nog wel een uitdaging: ‘Het lijkt me interessant om dit met onze organisatie te gebruiken, maar het is nog een kunst om een context te creëren waar voldoende respons op komt.’

Veerkrachtscanner
Daarna gaf Arthur Feinberg een demonstratie van de Veerkrachtscanner, een digitale tool om te evalueren hoe het is gesteld met de robuustheid en het aanpassingsvermogen van je organisatie. De vertegenwoordigers konden op een server de gegevens van hun burgercollectief invoeren, waar vervolgens een user report uitrolde. Arthur: ‘Het was zeer de moeite waard om mijn tool vandaag te presenteren, omdat ik kon zien hoe mensen het gebruiken en of het nuttig is voor burgercollectieven. De tool is nog niet af. Dankzij deze sessie heb ik waardevolle inzichten opgedaan over wat er nog ontbreekt en hoe ik het beter kan laten werken.’

Krachttraining voor gemeenschappen
Als laatste namen Irma Straathof (DuurzaamDoor) en Ilonka Marselis (EnergieSamen) de burgercollectieven mee in hun kersverse tool, een krachttraining voor gemeenschappen. Deze is speciaal ontwikkeld om te reflecteren op de sociale kanten van de gemeenschap. De training kan bijvoorbeeld helpen met het bepalen waar groeipotentieel is en bij het uitwisselen van ervaringen tussen energiegemeenschappen. Sjaak (Roze Stadsdorpen): ‘Dit was een hele leuke manier om het gesprek te starten en ik kijk ernaar uit om dit met mijn organisatie te doen.’ Patrick (Blauwe WijkEconomie): ‘De thema’s zijn goed gekozen en de vraagstelling is ook goed. Je weet precies waar het pijn doet.’

Bijdragers
We danken de vertegenwoordigers van Buddy to Buddy Rotterdam, Straatjes Klimaatproef coöperatie GOED, Robin Doet, Coöperatie Energiek Leiden, Stichting Vobis, Alex Energie Prins Alexander, stichting Blauwe WijkEconomie, Cult North, Bewonersvereniging Zelfbeheer Hoek Teilingerstraat, Roze Stadsdorp, Zuid Doet Samen, Stichting De Buitenwacht, Stichting Volontario.

 

 

 

 

 

 

 
 
 

Afbeeldingen

Cookie-instellingen