Maatschappelijke impact van gemeenschappen en ondernemersschap

Een literatuurstudie laat zien hoe gemeenschappen via ondernemerschap maatschappelijke impact creëren. De auteurs stellen dat ondernemingen alleen onvoldoende zijn om grote maatschappelijke uitdagingen, zoals armoede, klimaatverandering en ongelijkheid, aan te pakken.

Producten en diensten

Sociaal kapitaal
Doel

Nut

Maatschappelijke impact

Het wetenschappelijke artikel 'Communities at the nexus of Entrepreneurship and Social Impact: A cross-disciplinaire literatuurstudie' (Sophie Bacq et al.) zet uiteen hoe gemeenschappen en ondernemerschap samenwerken om maatschappelijke impact te creëren. Het artikel is het resultaat van een internationale literatuurstudie van 227 artikelen. Door gebruik te maken van onderzoek uit verschillende vakgebieden, biedt het artikel een breder perspectief op de relatie tussen gemeenschappen, ondernemerschap en maatschappelijke impact. Zo blijkt onder andere dat meer geformaliseerde gemeenschappen - dat wil zeggen, de mate waarin haar leden georganiseerd zijn en overeengekomen voorwaarden delen – een actievere rol spelen als het gaat om maatschappelijke impact creëren (zie afbeelding onderin).

De aanleiding van het onderzoek is dat onderzoekers op het gebied van ondernemerschap de neiging hebben om het belang van de gemeenschap over het hoofd te zien. Hoewel ondernemerschap wordt erkend vanwege de rol bij het creëren van positieve verandering, stelt het artikel dat ondernemingen alleen onvoldoende zijn om grote maatschappelijke uitdagingen aan te pakken. Gemeenschappen zijn hiervoor essentieel.

Download het artikel

De belangrijkste punten voor burgercollectieven: 

1. Het belang van gemeenschappen voor maatschappelijke impact: Het inzicht dat gemeenschappen een cruciale rol spelen bij het mogelijk maken en vormgeven van de impact van ondernemersinspanningen, onderstreept het belang van samenwerking en collectieve actie binnen gemeenschappen om duurzame en effectieve maatschappelijke veranderingen te realiseren.

2. Nieuwe typologie van gemeenschappen: Het onderzoek bracht een nieuwe typologie van gemeenschappen voort, ingedeeld in plaats, identiteit, lot, interesse en praktijk. Deze typologie kan wetenschappers en mensen uit de praktijk helpen een gemeenschappelijke taal en aanpak te ontwikkelen voor de integratie van gemeenschappen in onderzoek naar ondernemerschap en maatschappelijke impact. Het biedt ook burgercollectieven een nieuw kader om hun eigen rol en mogelijkheden te begrijpen. Het besef dat gemeenschappen verder gaan dan geografische grenzen, kan collectieven helpen om hun netwerken te verbreden en strategische partnerschappen te vormen.

3. Kader voor gemeenschapsrollen: Het raamwerk dat Bacq et al. hebben ontwikkeld, waarin vijf rollen worden geïdentificeerd die gemeenschappen kunnen spelen (voor, in, met, mogelijk gemaakt door, en gedreven door gemeenschappen), biedt praktische handvatten voor burgercollectieven om hun betrokkenheid bij ondernemerschap te structureren. Dit raamwerk kan hen helpen om hun eigen initiatieven beter te positioneren en effectiever samen te werken met ondernemers om maatschappelijke impact te vergroten. Het is ook een waardevol hulpmiddel voor onderzoekers en mensen uit de praktijk die deze interacties willen analyseren en beter begrijpen.
  
Deze inzichten kunnen burgercollectieven helpen om hun strategieën te verfijnen, nieuwe partnerschappen aan te gaan en hun impact op de samenleving te maximaliseren door een betere samenwerking met ondernemende initiatieven.

Deze samenvatting is mede mogelijk gemaakt door Eveline Castelijns. 

Afbeeldingen

Cookie-instellingen