Drie wetenschappers aan de Erasmus Universiteit Rotterdam hebben onderzoek gedaan naar de relaties tussen leiderschap, sociaal kapitaal, organisatiecapaciteit en overheidssteun. Op basis van 671 enquêtes ingevuld door vertegenwoordigers van Nederlandse gemeenschapsinitiatieven, hebben ze de relaties tussen deze vier factoren en de impact op de prestaties van burgercollectieven blootgelegd.
Open het artikel
Resultaten
Twee leiderschapsstijlen spelen een cruciale rol:
- Transformationeel leiderschap is essentieel voor het mobiliseren van de intrinsieke motivatie van vrijwilligers en voor het opbouwen van organisatorische capaciteit en sociaal kapitaal.
- Grensoverschrijdend leiderschap verbetert de prestaties door het verbinden van initiatieven met externe partners, zoals de overheid, en het versterken van organisatorische capaciteit door het creëren van bruggen naar andere gemeenschappen.
Daarnaast zijn ook twee vormen van sociaal kapitaal belangrijk:
- Bruggenbouwend sociaal kapitaal (bridging) versterkt de organisatorische capaciteit.
- Verbonden sociaal kapitaal (linking) is cruciaal voor overheidssteun.
Overheidssteun heeft een positieve invloed op de prestaties van collectieven, maar de invloed van goed leiderschap blijkt groter. De vorm en mate van overheidssteun kunnen vooral in bepaalde fases van het burgercollectief cruciaal zijn.
Het onderzoek toont aan dat burgercollectieven waarbinnen zowel de intra- als de interorganisationele leiderschapsstijlen goed zijn ontwikkeld, ook een betere organisatorische capaciteit en meer overheidssteun ervaren, wat op zijn beurt de prestaties van het collectief verbetert.
Verantwoording
Igalla, M., Edelenbos, J., & van Meerkerk, I. (2019). What explains the performance of community-based initiatives?. Public Management Review: an international journal of research and theory. doi:10.1080/14719037.2019.1604796