Duurzame Energie-Coöperatie Zeist

19-04-2024
0 reacties

De Duurzame Energie Coöperatie Zeist droomt ervan dat alle inwoners van de gemeente samen schone stroom opwekken, lokaal. En dat kan in Zeist! We helpen het klimaat met echt schone energie waarvan de opbrengst ten goede komt aan de mensen uit de buurt.

Een duurzamer Zeist
DECZ wil zoveel mogelijk grote daken in Zeist vol leggen met zonnepanelen. En op termijn ook samen in zonnevelden en windmolens en/of in duurzame warmteprojecten investeren. Bewoners leggen samen geld in een project en krijgen naar rato van de inbreng hun deel van de opbrengst uitgekeerd. Om het samenwerken vorm te geven is er gekozen voor de rechtsvorm van een coöperatie.


Mijn Groene Huis
Mijn Groene Huis, label van Stichting Energie Zeist was de initiatiefnemer van een energiecoöperatie voor een postcoderoosproject. Mijn Groene Huis helpt bewoners van de gemeente Zeist met het energiezuiniger maken van hun woning en met het opwekken van stroom door bijvoorbeeld zonnepanelen. Steeds vaker bleek dat inwoners geen zonnepanelen op hun dak konden leggen doordat ze bijvoorbeeld in een monument wonen of bomen rondom hun huis voor teveel schaduw zorgen. Terwijl die bewoners wel willen bijdragen aan het opwekken van zonne-energie. Dé oplossing is dan een gezamenlijk project op een ander dak in jouw deel van de gemeente!

Mijn Groene Huis hielp met het werven van vrijwilligers, potentiële deelnemers en ook een bestuur voor een coöperatie. Eind 2018 vond er een eerste bijeenkomst plaats in het gemeentehuis van Zeist. Ruim 50 geïnteresseerden hoorden alle wetenswaardigheden van het investeren in een postcoderoosproject.

Een groener dak
In 2019 werd -uiteindelijk- het bestuur gevormd en de coöperatie opgericht. Gaandeweg bleek dat er best wel wat dakeigenaren bereid zijn hun dak ter beschikking te willen stellen. Maar tegelijkertijd ook dat een dak dan altijd geschikt is, de dakeigenaar toch even ander prio’s heeft, de timing met financiering of de financiële regelingen voor zon-op-dak projecten matcht niet etc. In 2020 zijn met de dakeigenaren afspraken gemaakt voor geschikte daken, waar we vanaf 2021 zonnepanelen op gaan leggen.

Afbeeldingen

Energie

Op de kaart

Een momentje...

0  reacties

Cookie-instellingen