Op negen meter hoog en met een lengte van 1200 meter is Dakpark Rotterdam één van de grootste dakparken van Europa. Een groene oase in een stedelijke omgeving. Naast een verstrekkend uitzicht op wijk en havens, biedt het park een natuurrijke ruimte. Er is volop plek voor sport, spel en vertier. Stichting Dakpark werkt met een groep vrijwilligers en buurtbewoners aan het groenonderhoud op het park en het beheer van de Buurttuin. Iedereen is welkom daarbij aan te haken en te genieten van wat het park te bieden heeft. Op duurzame wijze verbindt het Dakpark zo wonen, winkelen, onderwijs, cultuur en recreatie.
Vrijwilligers en activiteiten
De Stichting bestaat uit vrijwilligers die veelal wonen in Rotterdam, voornamelijk in Delfshaven. Dit stadsdeel kenmerkt zich door de diversiteit van bewoners in achtergrond en sociale, economische en fysieke situatie. Veel van deze bewoners bezoeken het Dakpark regelmatig. Voor de Stichting vormt deze diversiteit de basis van het realiseren van de eigen doelstelling. Bezoekers van het Dakpark kunnen deelnemen aan de activiteiten van de stichting, of zelf activiteiten organiseren. Activiteiten worden georganiseerd vanuit wensen en kansen van vrijwilligers en zijn openbaar en vrij toegankelijk. Iedereen met een plan dat aansluit bij de doelstelling van de stichting kan vrijwilliger bij de Stichting Dakpark zijn.
De activiteiten die de stichting organiseert komen altijd voort uit een idee of een wens die wordt opgepakt door een van de vrijwilligers. Plannen worden door de vrijwilligers zelf, samen of individueel, opgepakt en uitgevoerd. De stichting heeft geen organisatieonderdeel waar plannen vanzelf worden uitgevoerd. Wanneer een activiteit vaker herhaald wordt of structureel blijkt te zijn, ontstaat een Dakparkclub. Een Dakparkclub heeft altijd een coördinator. De coördinator zorgt voor de continuïteit, de communicatie, organisatie en de financiën van deze Dakparkclub.
Bestuur en meedenkavond/middag
De bestaansreden van Stichting Dakpark en het bestuur is het ondersteunen van de activiteiten en de vrijwilligers van de stichting. Het bestuur – bestaande uit vrijwilligers – heeft de opdracht de vrijwilligers te verbinden en te zorgen voor continuïteit en betrouwbaarheid van de stichting. Bestuur en vrijwilligers komen eens per 2 maanden samen tijdens een meedenkmiddag of -avond. Vanuit deze meedenkmiddag/avond worden visie en eventuele ontwikkellijnen gevormd en wordt op huidige activiteiten gereflecteerd. De meedenkmiddag/avond brengt vrijwilligers uit verschillende clubs samen en zorgt daarmee voor samenhang en afstemming. Op roulerende wijze vormen thema`s de rode draad voor de meedenkmiddag/avond.