De Kleine Burg

19-04-2022

De bewonersvereniging De Kleine Burg bestaat uit 11 huishoudens in permanent bewoonde tiny houses.

Dit woonexperiment word volledig off-grid uitgevoerd, dus zonder aansluitingen op nutsvoorzieningen en riolering. Momenteel zijn we zelfvoorzienend in onze energie behoefte en het gebruik van water. Dit gebeurd zo efficiënt mogelijk in samenwerking en individueel. 

Regenwateropvang wordt per Tiny House gedaan in ondergrondse watertanks. Dit word vervolgens gefilterd tot drinkwater. Voor de energievoorziening gebruiken we individuele zonnepanelen, met een gezamenlijk accupakket. Dit heet een ‘smart grid’: de zonnepanelen leveren overtollige stroom aan een accubank die is gesitueerd in een aparte ruimte, waar ieder huis energie vandaan kan halen wanneer het nodig is. ​Tijdens deze active woonvorm blijven we innoveren op het gebied van duurzaamheid en coöperatief wonen. Zo leren we van elkaar en van anderen.

Kernwaarden: 

  • Duurzaam wonen: De meeste bewoners hebben hun huis zelf ontworpen en gebouwd met zoveel mogelijk tweedehands en duurzame materialen. Wonen in harmonie met de omgevingen bijdragen aan het herstel van de biodiversiteit. 
  • Community: Samenleven betekend voor ons krachten bundelen. Samenwerken aan het ontwikkelen van de omgeving en op een duurzamere manier  leven door bijvoorbeeld spullen te delen en in contact met de omliggende wijk onderzoeken hoe we nog meer kunnen bijdragen aan een aantrekkelijke leefomgeving.
  • Sociaal: We vindende belangrijk om het duurzame en sociale gedachtengoed met anderen te delen en onze kennis en kunde verder te brengen. We leren graag van anderen en iedereen mag van ons leren.

De Kleine Burg bevind zich aan de rand van het Zuiderpark in Rotterdam naast de wijk Zuidwijk in de deelgemeente Charlois in een parklandschap. Dit woonexperiment is tot stand gekomen in samen werking met de Gemeente Rotterdam. 

Afbeeldingen

Wonen

Op de kaart

Een momentje...
Cookie-instellingen