KrijgdeKleertjes

02-04-2024

ProRuil stimuleert het ruilen van goederen onder burgers. Het bekendste voorbeeld is KrijgdeKleertjes.nl, een website om (kinder)kleding te ruilen en heeft tevens locaties in het hele land waar men bij een ruilpunt kleding kan ruilen.

KrijgdeKleertjes is een non-profit organisatie die ouders met elkaar in contact wil brengen om samen kinderkleding en spullen te ruilen. Er zijn al ruim 30 lokale ruilpunten in Nederland en ook via de website ruilen er ruim 5500 leden. Dit levert niet alleen een enorme milieubesparing op, maar ook mooie onderlinge contacten. Kinderen groeien heel snel, maar hun spullen niet. Als ouder ben je dus steeds bezig met het uitmesten van kasten. Wat doe je met je goede, maar te kleine kinderkleding? Of met dat leuke speeltje? Natuurlijk wil je die een goede bestemming geven. Dat kan via KrijgdeKleertjes.


Bunnik, Utrecht en De Bilt
KrijgdeKleertjes is een idee van Cerian (spreek uit als 'Kerriejen') van Gestel uit Bunnik. Al heel snel haakten Annelinde van Wouw (Utrecht), Annunziata Tanzarella (Bunnik) en Tessie VilĂ© (De Bilt) aan. We kenden elkaar via de creche en het werk, en herkenden allemaal het probleem dat je steeds met volle kasten zit. Ruilen leek ons de oplossing. Naast duurzaam is het ook nog eens goed voor de portemonnee.In heel wat creatieve sessies bedachten we hoe KrijgdeKleertjes zou moeten werken. In april 2012 kreeg het formeel vorm: we richtten 'Stichting ProRuil' op. 

De crowdfunding
In 2012 startten we met crowdfunding om 6.000 euro bij elkaar te verzamelen. Lange tijd leken we het doel niet te halen, maar vlak voor de deadline was het beoogde bedrag binnen. Dat er grote steun is voor het idee van KrijgdeKleertjes blijkt uit de hulp die veel mensen hebben geleverd voor de bouw van KrijgdeKleertjes.nl, die sinds 2012 online is. Vrijwilligers zetten zich in voor de vormgeving, het tekstschrijven en voor het testen van de website. De initiatiefnemers zijn zelf ook vrijwillig bij het project betrokken.
Online ruilen is heel fijn, omdat je het kunt doen wanneer het jou uitkomt, maar het is ook heerlijk om kleertjes te kunnen aanraken voordat je ze kiest. Omdat ruilen ons ding is, besloten we in 2014 om ook het ruilen in je eigen buurt op te pakken.
Je kunt vandaag de dag op tientallen plekken 'live' ruilen, in een buurtcentrum of gewoon bij iemand thuis.

KrijgdeKleertjes door het land heen
Nog steeds is KrijgdeKleertjes een vrijwilligersorganisatie. Van de oorspronkelijke initiatiefnemers is Cerian nog actief als raadgever en Annunziata is lid van het bestuur. Tientallen vrijwilligers zijn nu lokaal en landelijk actief bij KrijgdeKleertjes en samen organiseren we KrijgdeKleertjes. Het bruist als nooit tevoren! KrijgdeKleertjes heeft ruim 5000 leden die onderling meer dan 6500 pakketten met kleertjes en speelgoed hebben geruild. Daarnaast komen er rond de 3000 bezoekers bij lokale KrijgdeKleertjes Ruilpunten die inmiddels tienduizenden kledingstukken hebben geruild. We adverteren niet, mensen kennen KrijgdeKleertjes omdat mensen elkaar erover vertellen.

Afbeeldingen

Sociaal welzijn

Op de kaart

Een momentje...
Cookie-instellingen