De Nacht van CollectieveKracht

12-07-2022

CollectieveKracht organiseert op vrijdag 16 september (13:30-21:00) de Nacht van CollectieveKracht op de campus van de Erasmus Universiteit. De Nacht van CollectieveKracht is een fysiek evenement voor alle betrokkenen en geïnteresseerden. Kom je ook? Inschrijven is vanaf nu mogelijk!

Klik hier om je te registreren

Burgercollectieven groeien in aantal, omvang en maatschappelijke impact. Actieve burgers zoeken in dorpen, wijken en buurten in het ‘klein’ naar oplossingen voor ‘grote’ maatschappelijke vraagstukken en uitdagingen. Onder meer op het gebied van energie, zorg, voedsel, natuur en wonen zetten burgercollectieven zich in voor een betere kwaliteit van hun eigen leefomgeving.

'Zonder wrijving geen glans'

De Nacht van CollectieveKracht gaat over de zoektocht van burgercollectieven in verschillende stadia van hun ontwikkeling. Blauwdrukken voor succes zijn er niet; wel leerzame ervaringen over wat wel en niet werkt. Onder het motto ‘Zonder wrijving geen glans’ vertelt een negental burgercollectieven over hun zoektocht, met aandacht voor successen en tegenslagen.

Vertrouwen en gedeelde waarden zijn van doorslaggevend belang in de ontwikkeling van burgercollectieven. Intern ligt daar de basis voor ledenbetrokkenheid, leiderschap en besluitvorming. Daarnaast speelt het wederzijdse vertrouwen van burgercollectieven met externe instanties als overheden en financiële instellingen een rol. In een bijzondere mix van lezingen en workshops gaan wetenschappers, ambtenaren en burgercollectieven in op deze thematiek van vertrouwen en gedeelde waarden.

Programma

Rotterdamse wijkcoöperaties versus de gemeente, de beweging van Herenboeren lokaal en nationaal, sociale coöperaties in het licht van armoedebeleid, wooncoöperaties naar Vlaams voorbeeld, diversiteit onder leden bij gebiedscoöperaties, gedeelde waarden binnen energiegemeenschappen en zorgcoöperaties, en bezield en daadkrachtig leiderschap. Allemaal komt het aan bod in het rijke keuzeprogramma van de Nacht van CollectieveKracht, maar altijd met als uitgangspunt: de burgercollectieven. Wat zijn hun vraagstukken en ervaringen?

 • 13:30-14:30 - Inloop en registratie 
 • 14:30-15:00 - Plenaire opening met Natasja van den Berg en Tine De Moor
 • 15:00-15:45 - Parallelle sessie #1*
 • 16:00-16:45 - Parallelle sessie #2*
 • 17:00-17:45 - Parallelle sessie #3*
 • 17:45-18:30 - Hapje eten 
 • 18:30-19:15 - Keynote 
 • 19:15-20:15 - Plenair debat 
 •  20:15-... - Borrel en netwerkactiviteit 

*Tijdens de parallelle sessies vinden drie activiteiten tegelijkertijd plaats:

 1. Workshops** | over wooncoöperaties (Wooncoop BelgiëCooplink), financiering (o.a. Triodos Bank), en de methode van een waardengerichte aanpak voor het betrekken van bewoners om collectief acties in gang te zetten (TNO) 
 2. Lezingen | met o.a. Esmeralda van der Naaten (Meetellen), Jessica de Ruiter (LaNSCO), Zaza Versteeg (Herenboeren), Bram van Helvoirt (HAS Hogeschool), Roland Kluskens (gemeente Arnhem), Ingmar van Meerkerk (Erasmus Universiteit), Ina Horlings (Rijksuniversiteit Groningen)
 3. Verhalen | van o.a. StadswormerijBurgers en Heerlen-NoordHaven 5De Participatie Keuken, Stationspark DeurneAnna Zorgt ,Welkom in de polder - Buijtenland van Rhoon (buijtenland-van-rhoon.nl) 

**Wegens beperkte capaciteit is vooraf aanmelden vereist voor de verschillende workshops. Uiterlijk twee weken voor aanvang van het evenement ontvang je hiervoor een uitnodiging. 

Klik hier om je te registreren

Wij zien ernaar uit om je te ontmoeten! 

Het CollectieveKracht-team

 

Afbeeldingen

Cookie-instellingen