Nieuwe samenwerking CollectieveKracht en TU Delft - Mogelijk gemaakt door Erasmus Trustfonds

30-09-2022

CollectieveKracht en de TU Delft bundelen de krachten om een nieuw onderzoeksinstrument te ontwikkelen voor burgercollectieven. Het project is mogelijk gemaakt door een bijdrage van het Erasmus Trustfonds: het officiële steunfonds van de Erasmus Universiteit voor wetenschappelijk onderzoek.

Dankzij deze bijdrage kunnen de onderzoeksgroep van prof. Tine De Moor (Rotterdam School of Management) en dr. Amineh Gorbani (TU Delft) aan de slag met het ontwikkelen en implementeren van een innovatief onderzoeksinstrument op basis van ‘Agent-Based Modelling and Simulation’ (ABMS). Het instrument gaat burgercollectieven helpen bepalen welke regels en afspraken het beste bij hun organisaties passen. De simulatie ondersteunt hun keuzes door de kenmerken van veel collectieven met elkaar te vergelijken.  Hoe meer burgercollectieven het onderzoeksinstrument gebruiken, hoe nauwkeuriger het beslissingsondersteunende systeem werkt.

Mede via dit onderzoeksinstrument helpt CollectieveKracht burgercollectieven om zich tot veerkrachtige organisaties te ontwikkelen. Kennisplatform CollectieveKracht voorziet burgercollectieven van betrouwbare, wetenschappelijk onderbouwde kennis. De wetenschappers verbonden aan het Sciencelab vervullen daarin een belangrijke functie. Deze onderzoekers zijn afkomstig van universiteiten en hogescholen door heel Nederland en uit veel verschillende wetenschappelijke disciplines. Zij krijgen via het Sciencelab de kans om hun bestaande kennis rechtstreeks en op een toegankelijke manier met burgercollectieven te delen. De vragen die binnen de gemeenschap van burgercollectieven leven zijn altijd leidend. De bijdrage van het Erasmus Trustfonds maakt het nu mogelijk om een van de onderzoeksinstrumenten te ontwikkelen.

De onderzoeksresultaten van de leden van het Sciencelab worden publieksvriendelijk gepresenteerd, bijvoorbeeld in de vorm van toegankelijke artikelen, infographics en video's. De meer interactieve resultaten – de onderzoeksinstrumenten – blijven beschikbaar voor alle op het platform geregistreerde deelnemers. Deze instrumenten zullen de collectieven blijven dienen en gegevens genereren die kunnen worden gebruikt voor verder wetenschappelijk onderzoek. Op deze manier wil CollectieveKracht blijvende interactie creëren tussen maatschappelijke en wetenschappelijke partners en wederzijds respect, begrip en samenwerking verbeteren door middel van transdisciplinair onderzoek.

Afbeeldingen

Cookie-instellingen