Kom op 16 juni naar een inspirerende dag waar burgercollectieven en overheid samenkomen!

20-04-2023

CollectieveKracht organiseert samen met Europe Direct Eindhoven op vrijdag 16 juni een CollectieveKracht-Meeting met als thema ‘Burgercollectieven en overheid: Genoeg geëxperimenteerd?’!.

Waar: Parktheater Eindhoven 
Wanneer: 16 juni 2023
Tijden: 12:30 uur - 18:30 uur

In het Parktheater in Eindhoven delen we inspirerende verhalen en voorbeelden, stimuleren we dialogen en delen we nieuwe inzichten uit praktijk en wetenschap uit binnenland en Europees buitenland. 

Deelname is gratis, registreer je nog wel via Eventbrite

11:30-12:30 | Inloop

11:45-12:30 | Optionele lunch
Welkomstconsumpties en consumpties tijdens de netwerkborrel zijn voorzien, de optionele lunch kost €14,50 en moet zelf betaald worden. Mocht je jezelf willen aanmelden voor de optionele lunch, laat het ons weten door een mail te sturen naar collectievekracht@rsm.nl

12:30-12:45 | Welkomstpresentatie
Dagvoorzitter Natasja van den Berg, Klasja Van de Ridder (Europese Commissie), Irma Straathof (DuurzaamDoor) en de organisatoren Lukas Held (CollectieveKracht) en Jacques Giesbertz (Europe Direct Eindhoven) zullen het programma aftrappen. 

12:45-13:30 | Keynote 
Prof. Godfried Engbersen (EUR) neemt ons mee in zijn verhaal over hoe we post-covid in een laag-vertrouwen samenleving zijn beland. Hij legt uit hoe het vertrouwen in de overheid op landelijk en gemeentelijk niveau zich onder de indruk van de corona maatregelen heeft ontwikkeld en wat dat de invloed op het vertrouwen in de gemeenschap in de buurt en in andere mensen was en is. 

13:30-14:30 | Sessie 1.1 – De ambtenaar als activist
Nathalie van Loon (Gemeente Amsterdam), Ariane Lelieveld en Oubbol Oung (Gemeente Rotterdam) presenteren beleidsprogramma’s die laten zien hoe ambtenaren omgaan met gaten in wet- en regelgeving voor burgercollectieven en zo op innovatieve manier de samenwerking tussen gemeenten en initiatiefnemers stimuleren. Deze sessie wordt gemodereerd door Natasja van den Berg (Tertium).

13:30-14:30 | Europe Direct Eindhoven sessie 2.1 – Collectieven, aanjagers van beleidsverandering?
Beleid verandert continu. Op welke manier hebben burgercollectieven hier impact op? Angelique Bellemakers (Gemeente Eindhoven) neemt ons mee in haar ervaring als stadsgezant en wat de lokale overheid kan betekenen voor haar collectieven. Leyla Kalendar (Stichting Ik Wil) deelt haar ervaring als wijkgerichte werkgever in Eindhoven.

13:30-14:30 | Sessie 3.1 – De financiering van wooncoöperaties
Hoe worden wooncoöperaties gefinancierd? Hoe zorg je ervoor dat het sociale karakter wordt behouden en welke succesverhalen kunnen we delen? Deze interactieve sessie hoopt zowel het organisatorische/theoretische als de praktische kant over de financiën van wooncoöperaties te belichten. Aart Cooiman (Rabobank), Matthijs de Jong (BZK) en Jasper Klapwijk (Kantelingen B.V.) sluiten zich hierbij aan. Deze sessie zal worden gemodereerd door Arie Lengkeek (commongrounds).

13:30-14:30 | Sessie 4.1 – De blik van Europa op burgercollectieven en coöperaties
De internationale blik op burgercollectieven coöperaties zal hier centraal staan. Welke rol kunnen burgercollectieven en coöperaties in een zich veranderend Europa spelen, waar vertrouwen afbrokkelt en een gezamenlijke visie soms ontbreekt. Hoe kijkt men in Brussel en verschillende Europese landen naar burgercollectieven en coöperaties, en waar liggen de kansen voor het opschalen? Arthur Feinberg (RSM), Hanne Vissers (Stad Antwerpen) en Mathilde Delabie (ICA Europe) zullen bespreken hoe Europa kijkt naar burgercollectieven en coöperaties. Deze sessie wordt gemodereerd door Tine De Moor (RSM).

13:30-14:30 | DuurzaamDoor sessie 5.1 – Het sociaal-cultureel leven in energiegemeenschappen
Deze sessie wordt gehost door programmabureau DuurzaamDoor. Inwoners beheren steeds vaker hun lokale (duurzame) energievoorziening en zijn dus ook de eigenaren. Ze vormen energiegemeenschappen en delen de opgewekte stroom onder hun leden en/of zetten energie om naar warmte. Kirsten Notten (Energie Samen), in samenwerking met DuurzaamDoor, begeleidt deze workshop en bespreekt de voorwaarden voor een energiegemeenschap. Voorwaarden zoals: hoe neem je besluiten en hoe kun je het goed inbedden in de lokale gemeenschap?

14:30-15:00 | Pauze

15:00-16:00 | Sessie 1.2 – Collectieven, broedplaatsen voor nieuwe vormen van democratie? 
Het vertrouwen tussen burgers en de overheid begint scheuren te vertonen. John de Leeuw (Academisch Genootschap) en Ben van Essen (Nederland Zorgt Voor Elkaar) zullen hier dieper ingaan op wat dit betekent voor burgers en burgercollectieven.

15:00-16:00 | Sessie 2.2 – Niet met of tegen, maar zonder overheid
Hoe hebben burgercollectieven hun start gemaakt in tijden van gebrek aan regelgeving en sturing vanuit de overheid? Welke uitdagingen maakten zij mee, hoe loopt het collectief nu en wat houdt de toekomst in voor deze collectieven? Ries Verhoeven (Energie Samen), Marcel Ham (Movisie) en Jorine de Bruin (Broederij Nijmegen) delen hun visie en ervaringen. Deze sessie wordt gemodereerd door Jitske van Popering-Verkerk (GovernEUR).

15:00-16:00 | Sessie 3.2 – Wijkcoöperaties, representatief en aansprakelijk
Hoe zorg je ervoor dat een wijkcoöperatie iedereen vertegenwoordigd? Wie is uiteindelijk aansprakelijk? Voor de overheid zijn dit thema’s die vaak centraal staan in de besluitvorming, maar hoe gaat een wijkcoöperatie hiermee om? Jorien van Lookeren-Campagne  (Social Enteprises Nederland), Annet van Otterloo (Afrikaanderwijk Coöperatie) en Karin Geuijen (Universiteit Utrecht) sluiten zich hier bij aan. Deze sessie wordt gemodereerd door Tine De Moor (CollectieveKracht-RSM).

15:00-16:00 | Europe Direct Eindhoven sessie sessie 4.2 – Burgercollectieven en de toekomst van leren
Burgers leren hun hele leven lang. Meer en meer burgers organiseren hun leven in burgercollectieven, en daar speelt leren een cruciale rol. Op lokaal, nationaal en Europees niveau. Hoe zorgen burgercollectieven dat hun leden zich kunnen blijven ontwikkelen en deze kennis kunnen toepassen? Pieter van Knippenberg (202Publishers) en Mark Vlak (Cities of Learning) zullen zich hierover buigen. Deze sessie wordt gemodereerd door Jacques Giesbertz (Europe Direct Eindhoven).

15:00-16:00 | DuurzaamDoor sessie 5.2 – Wederzijdse opgroeiruimte van energiegemeenschap en gemeente
Deze sessie wordt gehost door programmabureau DuurzaamDoor. Energiegemeenschappen vervullen een noodzakelijke rol in de energietransitie en hun potentieel moet verder worden uitgebouwd. Dit vergt nieuwe manieren van samenwerking met gemeenten en nieuwe spelregels. Gemeenten hebben vaak weinig ervaring in het samenwerken met energiegemeenschappen. Martijntje Smits (Innovatie & Reflectie), in samenwerking met DuurzaamDoor, begeleidt deze workshop. Centraal staat de vraag: hoe moet deze wederzijdse ‘Opgroeiruimte’ vorm krijgen?

16:00-17:00 | Panel
De panelleden zullen op de dag reflecteren en hun observaties delen waar kansen en uitdagingen liggen in de samenwerking tussen burgercollectieven en overheid. Natasja van den Berg (Dagvoorzitter) leidt de discussie, panelleden Theo Leupen (DuurzaamDoor), Katja Rusinovic (Haagse Hogeschool) en Jasper Klapwijk (Nederland Zorgt Voor Elkaar) zullen met elkaar en het publiek het gesprek aangaan.

17:00-18:30 | Netwerkborrel

Afbeeldingen

Cookie-instellingen