De kracht van kleine stappen dichtbij - CollectieveKracht-podcast #6

14-11-2023

Luister nu naar de nieuwe podcastaflevering met Marcel Kloprogge. Hij gelooft in de kracht van mensen om grote maatschappelijke problemen in hun omgeving rond mobiliteit, energie en klimaat zelf aan te pakken, bij voorkeur in samenspraak met de overheid.

Marcel Kloprogge is oprichter en directeur van Onze Auto, een platform om op co√∂peratieve wijze elektrische auto's te beheren met je buren. Van bezit naar delen en van fossiel naar duurzame energie. Maar hoe enthousiasmeer je je buren om over te stappen naar deelauto's? 'Veel mensen handelen als consumenten', zegt Marcel. 'Dat is niet vreemd of fout, maar ik geloof dat we veel verder komen als we als burger denken.' Daarom vindt Marcel het belangrijk dat het initiatief getrokken wordt door iemand uit de buurt. 

Marcel heeft op het aspect van gemeenschapsvorming ook vanuit andere functies ervaringen opgedaan binnen zijn woonplaats Helvoirt. Hij is bestuurder van de co√∂peratie Huis, Omgeving en Transitie (HOT) en een van de gangmakers achter het burgerberaad in Helvoirt. 'Deze aanpak, burgerberaad, vormt het hart van onze democratie. Ik heb vertrouwen in de grote beweging die ik zie, in de kracht en bewijslast die je vindt bij energiecooperaties, in dat we met elkaar stappen zetten om meer als burger te denken - en te doen!' 

Beluister de volledige aflevering

Beluister eerdere afleveringen

Afbeeldingen

Cookie-instellingen