Kunnen coöperaties de wereld mooier maken?

30-11-2023

Betuwewind bestaat 10 jaar en viert deze mijlpaal met een magazine. Ook professor Tine De Moor van de Erasmus Universiteit Rotterdam werd geïnterviewd voor deze gelegenheid.

Met dit tijdschrift wil coöperatie Betuwewind de lokale krachten en bronnen eren. Wat in 2013 begon met een uitnodiging van de gemeenten Geldermalsen en Neerijnen om ‘mee te doen’ aan twee windparken, is nu een brede 'multipurpose' beweging met zeven molens, een snellaadplein, een voedselbos en nog volop nieuwe projecten en ideeën in ontwikkeling.

Interview - Kunnen coöperaties de wereld mooier maken? 
Wat fascineert Tine De Moor aan de coöperatieve bewegingen die we nu zien? Tine: 'Wat ik er bijzonder aan vind is dat ze vertrekken vanuit een probleem, iets dat ze willen veranderen. Van daaruit gaan ze verbinding zoeken met mensen die op eenzelfde manier denken over de problemen. Ze zoeken oplossingen waar je alleen samen toe kunt komen.'

Tine ziet dat ook steeds meer jongeren interesse hebben in collectieven: 'Ze zijn op zoek naar oplossingen. Als klimaatverandering doorzet krijgen zij de ellende dus ze zoeken naar alternatieven. Er is bij jonge mensen veel interesse in coöperatieven. Ze voelen dat de samenleving te individualistisch is geworden. Dat we weer samenwerking moeten gaan zoeken. Maar ze weten niet goed hoe. En dan spreekt het coöperatieve verhaal aan.”

Lees verder via de website van Betuwewind of download het .pdf-bestand hieronder. 

Afbeeldingen

Cookie-instellingen