Afsluiting seizoen 1 van CollectieveKracht Podcast met Flor Avelino

17-01-2024

Voor de laatste aflevering van deze podcast spreken we met Flor Avelino, hoogleraar Organisaties en Duurzaamheid verbonden aan het Copernicus Instituut. We gaan in op thema’s die voor alle burgercollectieven van belang zijn, zoals sociale innovatie, machtsvorming en translokale netwerken.

'Ik wil begrijpen hoe we ons kunnen organiseren om de wereld duurzamer en rechtvaardiger te maken.' Zo verwoordt Flor Avelino haar missie in een gesprek met gastheer Ton Duffhues.  In het op gang brengen en realiseren van fundamentele veranderingen staan burgercollectieven niet alleen; sociale bewegingen en actiegroepen dragen eveneens hun steentje bij.

Flor Avelino verwijst ook uitdrukkelijk naar de betekenis van wereldwijde (translokale) netwerken. Ze geven namelijk een verbindend denk- en handelingsperspectief ten aanzien van wereldproblemen die overal tot lokale actie leiden. Denk bijvoorbeeld aan ecodorpen, energiecoöperaties of de voedselinitiatieven. 'Zorg voor zowel fysieke als institutionele ruimte voor initiatieven; geef ze erkenning', adviseert ze overheden. En tegen burgercollectieven zegt ze: 'Blijf experimenteren en leren, erken andere bewegingen en werk samen in netwerken.'

Beluister de volledige aflevering

Beluister alle afleveringen

Afbeeldingen

Cookie-instellingen