Evenement werpt licht op financieringsuitdagingen van burgercollectieven

29-01-2024

Was jij er ook bij? Op 25 januari brachten we 130 initiatiefnemers van burgercollectieven, beleidsmakers, wetenschappers en financiers samen om te zoeken naar concrete oplossingen voor de financiële knelpunten van burgercollectieven.

Het uitverkochte evenement 'De financiering van collectieve waarde(n): van uitdagingen naar oplossingen' organiseerden we samen met Triodos Bank en Katalys. De dag werd geopend door Tine De Moor, hoogleraar Sociale ondernemingen & Instituties voor Collectieve Actie. De Moor: ‘Burgercollectieven kampen regelmatig met financiële uitdagingen, zowel door gebrek aan beleid voor deze organisatievorm, als door gebrek aan vertrouwen in hun werking omdat overheden en financiële instellingen nog weinig tot geen ervaring hebben met burgercollectieven.’


De financiële uitdagingen van burgercollectieven zijn een rem op deze groeiende beweging. Hans Stegeman, hoofdeconoom bij Triodos Bank, belichtte in zijn keynote onder andere het financiële bestel waarin burgercollectieven zich bevinden en over ‘financieren van impact’. De daaropvolgende sessies behandelden specifieke financiële knelpunten: het financieren van wooncollectieven, toegang tot overheidsgelden, alternatieve verdienmodellen voor burgercollectieven en de inschatting van risico's bij investeringen in burgercollectieven.

Lukas Held, projectcoördinator van CollectieveKracht, maakte drie observaties. 

  • Ons financiële systeem is niet ingericht op het financieren van de niet-financiële waarde die burgercollectieven creëren.
  • Gelukkig vormt zich een brede coalitie van toegewijde individuen en organisaties die meer ruimte creëren voor burgercollectieven.
  • Er zijn al veel werkende investeringsmodellen voor burgercollectieven ontwikkeld, nu is het een kwestie van delen en opschalen. Ook tussen sectoren.

Ik zag veel realisatiemomenten: 'Ah, zo werkt het bij jullie.'  Elkaar begrijpen, gewoon elkaars taal spreken, daarin hebben we vandaag een stap gezet. Nu moeten we met elkaar blijven praten. 

Wil je ook de dialoog voortzetten? Praat mee.
Let op: deze ruimte is alleen toegankelijk voor leden. Log in of meld je aan.
 

Ontvang gratis whitepaper

Het evenement bood een waardevol platform voor het delen van kennis en ervaringen, met als resultaat concrete inzichten en aanbevelingen voor de financiering van burgercollectieven. Deze bevindingen worden verwerkt in een whitepaper die naar verwachting half maart wordt gepubliceerd. Ben je geïnteresseerd in burgercollectieven en wil je deze whitepaper niet mislopen? Word dan lid van ons kennisplatform!

Aanmelden


Zo zag de dag eruit

Welkomstwoord door professor Tine De Moor. 'De financiering is een van de grootste uitdagingen voor burgercollectieven en dat speelt al geruime tijd.' Ze verwijst naar het CollectieveKracht-onderzoeksrapport 'Krachtiger als collectief' (2020) over de uitdagingen van burgercollectieven in Nederland. 
 
Keynote door Hans Stegeman, hoofdeconoom bij Triodos. Hij benadrukt dat burgercollectieven een grote rol kunnen spelen in vijf transities waar we voor staan: energie, welzijn, voedsel, grondstoffen en samenleving.
 
‘Voor transformatieve impact is een mind shift nodig op meerdere vlakken. Bijvoorbeeld van winst-maximaliserend naar waarde-creërend.’
 
Erik Arkestijn (Katalys) modereert de sessie 'Op elkaar bouwen – Betere toegang tot financiering voor wooncollectieven'. Verder spraken in deze sessie Frank Mulder (Wooncoöperatie Overhoop), Darinka Czischke (TU Delft), Aart Cooiman (Rabobank) en Tineke Lupi (Gemeente Almere).
 
Darinka Czischke: ‘In landen met een succesvolle coöperatieve sector steunde de overheid de eerste golf wooncoöperaties met grond en financiering. Vervolgens hebben ze zich georganiseerd in federaties met kennis, modellen en geld. In deze landen is een succesvol ecosysteem ontstaan van wederzijdse steun. Dat kan hier ook.’ Lees voor meer inzichten het interview met Darinka Czischke
 
Tijdens de sessie 'Overheidsgelden bereikbaar maken voor zorgcollectieven', begeleid door Ton Duffhues, deelden Gea Veldmeijer (Dorpsbelang Vledder), Esmee Driessen (Raad van State), Sascha Schrader (Lang Leven Thuisflat 'de Osdorperhof') en Jitske Tiemersma (Katalys) hun inzichten.
 
Volgens Esmée Driessen is de lokale ambtenaar de cruciale schakel in het al dan niet slagen van deze plannen. ‘Wetten zijn niet het probleem. De gebrekkige toepassing ervan of gebrek aan kennis over de wet wel
 
Jurgen van der Heijden modereerde de sessie 'Eigendom als sleutel tot continuïteit: verdienmodellen van collectieven'. Hierin deelden Gerlach Velthoven (Betuwewind), Ronald Kleverlaan (Universiteit Utrecht), Bernt Schneiders (VSBfonds) en Sander Kooiman (Triodos Bank) hun ervaringen.
 
De sessie 'Burgercollectieven – Meer of juist minder risicovolle investeringen?' werd begeleid door Jeroen den Uyl. In deze sessie was het woord aan Chiel Rottier (Filmhuis Breda), Helen Toxopeus (Universiteit Utrecht), Karel Rietdijk (Katalys) en Sietske Knüppe (Triodos Bank). 
 
Volgens Helen Toxopeus is er voor financiers sprake van 'asymetrische informatie'. Het ontbreken van kennis, ervaring en informatie over burgercollectieven kan leiden tot onjuiste of eenzijdige risico-inschattinge
 
We sloten de middag gezamenlijk af met een reflectie op alle sessies. Lukas Held: 'Vandaag zag ik veel realisatiemomenten van Ah, zo werkt het bij jullie. Elkaar begrijpen, gewoon elkaars taal spreken, daarin hebben we vandaag een stap gezet. Nu moeten we met elkaar blijven praten.'  
 

 

Welke geleerde lessen moeten we niet vergeten? Welke oplossingen zie je? Wat kun jij doen vanuit jouw rol voor de financiering van burgercollectieven? 

Praat mee

Deze pagina is alleen toegankelijk voor leden. Log in of meld je aan.

 

 

 

 

Afbeeldingen

Aftermovie evenement 25 januari

Cookie-instellingen