'We zijn een samenleving in het klein'

03-05-2024

Ter voorbereiding op de Rotterdamlezing fietste het CollectieveKracht-team langs een aantal burgercollectieven in de stad. Centraal Wonen De Banier was de eerste stop. In 1974, alweer 50 jaar geleden, ontstond het idee voor deze woongemeenschap en in 1981 was de officiƫle opening.

Bijna 80 mensen wonen in 52 woningen, verdeeld in 5 clusters. Ze delen de tuin, bar, was- en fietsenhok en verdelen de taken in werkgroepen. Denk aan wachtlijstbeheer, communicatie of financiĆ«n. Het gebouw huren ze als verenging van woningcorporatie Havensteder. De bewoners hebben een zekere mate van zelfbeheer; klein onderhoud, het bijhouden van de tuin en de woningtoewijzing regelen ze bijvoorbeeld zelf. Daarnaast komen groepen bewoners regelmatig bij elkaar om te eten en worden er activiteiten georganiseerd, zoals spelletjesavonden, filmavonden of dansfeesten.

In De Banier wonen ruim 75 mensen van peuter tot tachtiger, met verschillende achtergronden en interesses. De leeftijdsspreiding betekent dat ze niet alleen een trampoline delen, maar ook een rollator.

'Omdat veel van de dertigers uit de beginjaren hier zijn blijven wonen, zullen we over een paar jaar een grotere groep 80-plussers hebben. Veel van onze woningen zijn gelijkvloers en met de lift te bereiken, maar voor de ontmoetingsruimte en de gemeenschappelijke tuin moet je wel een trap af. Er is hier veel burenhulp, en soms ook mantelzorg, maar we kunnen niet garanderen dat iedereen hier hun leven lang kan blijven wonen.'

Wil je meer leren over burgercollectieven? Kom op maandag 13 mei naar de Rotterdamlezing! Gratis kaarten kun je hier reserveren: https://www.eur.nl/over-de-eur/evenementen/rotterdamlezing 

 

 

 

 

 

 

 

 

Afbeeldingen

Cookie-instellingen