Van wasteland naar rijke bodem

03-05-2024
{0} reacties

Ter voorbereiding op de Rotterdamlezing (13 mei) fietste het CollectieveKracht-team langs een aantal burgercollectieven in de stad, waaronder de Voedseltuin. Met behulp van vrijwilligers kweken ze groente en fruit voor gebruikers van de Voedselbank in Rotterdam en voor andere sociale projecten.

Erik en Tineke leiden ons rond in de tuin. Vijftien jaar geleden was dit nog een stuk braakliggend land. In oktober 2010 tekende de Voedseltuin het huurcontract voor hun bijzondere initiatief, een jaar later zijn de eerste plantjes in de grond gezet. Nu is het een waar voedselpark dat vijf ochtenden per week geopend is en wordt gerund door meer dan 60 vrijwilligers. 

Hybride businessmodel
Voedseltuin Rotterdam vervult meerdere functies: productietuin, leer-en praktijktuin, duurzame stadstuin en broedtuin. De tuin teelt duurzame seizoensgroenten voor gebruikers van de Voedselbank Rotterdam en voor andere sociale projecten. Daarnaast is het vooral een plek om elkaar te ontmoeten en iets te doen; van het produceren van voedsel, tot actief zijn in het groen tot het ontwikkelen van skills. De tuin wordt gerund door de vrijwilligers. Om de overige kosten te dekken, halen ze inkomsten binnen middels de sponsoring van de voedselcirkels, de 'Vrienden van' de tuin en WMO. 

Zorgpreventie en impact waarderen
Voor Erik en Tineke kan de publieke waarde van de tuin niet alleen of voornamelijk bepaald worden door de economische waarde. De sociale waarde (samenleven/ verantwoordelijkheid voor elkaar), individuele waarde (betekenis/ zingeving), culturele waarde (identiteit/ diversiteit) en ecologische waarde zijn voor hen net zo belangrijk. 'Sommige vrijwilligers kampen met een burn-out, anderen leren hier beter voor zichzelf zorgen of de Nederlandse taal te begrijpen. Het is een grote uitdaging om deze brede impact van de Voedseltuin aantoonbaar te maken. We zouden moeten toewerken naar een nieuwe samenwerking met zorg, welzijn en de gemeente. Stadsbreed zou er meer op de preventie van zorg gefocust moeten worden. Het is een superurgentie, maar de waarde van preventie is lastig te bepalen.'

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Afbeeldingen

Cookie-instellingen