Keuzes: wij of de maatschappij?

25-11-2021

“Ligt onze focus op de gemeenschap of op individuele leden?” Het helpt veel burgercollectieven in verschillende stadia van ontwikkeling om een bewuste keuze te maken tussen deze twee verschillende strategieën.

Organisatie en bestuur

Ontwikkelingsfase

Nut

Economisch voordeel
Maatschappelijke impact

Sector

Energie

Producten en diensten

Sociaal kapitaal

Onderzoek naar energiecoöperaties laat zien dat er een sterke relatie is tussen de netwerkstructuur en de gerichtheid op de maatschappij enerzijds en de bijdrage aan het sociaal kapitaal van een gemeenschap anderzijds.

Coöperaties die gericht zijn op profijt voor zowel de leden als de gemeenschap kennen vaak een gesloten netwerkstructuur kennen met een sterke sociale identificatie. Gaat het uitsluitend over individueel voordeel dan blijkt er eerder sprake te zijn van een open netwerkstructuur en een zwakkere identificatie met de organisatie. Energiecoöperaties die gericht zijn op de eigen leden dragen daarom minder bij aan het sociaal kapitaal van een gemeenschap. Het verschil in strategie en focus weerspiegelt zich vervolgens in de besluitvorming en de governance.

Verantwoording

  1. T. Bauwens en J. Defourny, 2017. Social Capital and Mutual versus Public Benefit: the case of Renewable Energy Cooperatives. Annals of Public and Cooperative Economics 88, p. 203-232.

Cookie-instellingen