Submenu

Niet-leden en de coöperatie

646 keer bekeken

Coöperaties werken voor leden, door leden. Waarom kan het belangrijk zijn om erg terughoudend zijn in het toestaan van niet-leden om zaken te doen met de coöperatie?

Coöperatie-expert Johnston Birchal deed samen met Silvia Sacchetti onderzoek naar de mechanismen binnen coöperatieve organisaties. Een van de uitkomsten van zijn onderzoek was het volgende (1). Zodra de poort openstaat voor niet-leden om bijvoorbeeld producten te leveren of af te nemen ontstaat er bij leden onduidelijkheid over de meerwaarde van hun lidmaatschap. Als het om een incidenteel geval gaat, bijvoorbeeld omdat alleen een niet-lid het gevraagde product kan leveren, dan is er meestal niet zoveel aan de hand. Maar als het structureler is, dan zullen de leden vragen om extra voordelen en privileges. Wordt het toelaten van niet-leden oogluikend toegestaan en breidt deze praktijk zich uit, dan werkt dit als een bom onder de bestaansgrond van een coöperatie.

Verantwoording

  1. J. Birchall en S. Sacchetti, 2017. The Comparative Advantages of Single and Multi-Stakeholder Cooperatives. Euricse Working Papers No. 95/17.

Cookie-instellingen