Wederkerigheid – het idee dat je geeft om iets terug te krijgen – vormt de basis onder veel burgercollectieven. Ook het kennisplatform CollectieveKracht steunt voor een belangrijk deel op dit principe.
Mensen die deelnemen in een burgercollectief doen dat vaak uit ‘welbegrepen eigenbelang’. Ze willen bijvoorbeeld de leefbaarheid van hun buurt verbeteren of zijn op zoek naar goede huisvesting voor ouderen, betaalbare groene stroom of voedsel van een lokale producent. Ze zijn bereid om daar iets voor te geven. Dat kan een geldbedrag zijn, maar ook bijvoorbeeld tijd, kennis of middelen in natura. Ze geven met het doel om daar uiteindelijk iets voor terug te krijgen.
Zo werkt het ook op dit platform. De leden die zijn aangesloten bij CollectieveKracht hebben elkaar iets te geven in de vorm van kennis en expertise. Ze ruilen onderling tips en trucs uit, bijvoorbeeld over ledenbinding, het vinden van financiering of het beheersbaar houden van de groei van het collectief. Het geven van input voor andere collectieven gaat hand in hand met het halen van informatie voor eigen gebruik.
Labs: geven en krijgen
Ook de experts uit de verschillende labs zijn er om te brengen en te halen. De leden van het Overheidslab hebben er veel aan om te weten tegen welke uitdagingen burgercollectieven aanlopen. Door vragen te stellen en kennis te delen helpen de collectieven de overheid om de praktijk beter aan te laten sluiten op de behoeften van de burgers – tot voordeel van alle partijen.
De financiers uit het Finance lab krijgen via CollectieveKracht inzicht in de specifieke vragen van burgercollectieven. Met deze kennis kunnen zij financiële instrumenten ontwikkelen die beter aansluiten op de dagelijkse praktijk van collectieven.
De wetenschappers uit het Science lab krijgen via het platform gestructureerde informatie waarmee ze kunnen onderzoeken hoe burgercollectieven nu precies werken. De inzichten die ze door hun onderzoek krijgen geven ze via het platform weer terug aan de burgercollectieven.
Om verder te lezen